Agregat prądotwórczy

Wszyscy o wszystkim i o niczym
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gerwazy
Bywalec
Posty: 1116
Rejestracja: środa 06 cze 2018, 06:51
Silnik: 3,5
Skrzynia: A/T
Rodzaj napędu: EST
Rocznik: 2004
Postawił piwo: 131 razy
Otrzymał  piwo: 217 razy
Status: Offline

Agregat prądotwórczy

#1

Post autor: Gerwazy » wtorek 10 wrz 2019, 13:31

Jak w temacie..... poszukiwany, poszukiwana :P


Klimat się zmienia... bla, bla,bla :mrgreen:


Chcąc być przygotowanym na różne pogodowe wariacje, chcemy kupić właśnie agregat, żeby w razie W nie marzły nam tyłki, bo piec gazowy bez prądu nie ruszy.

Czy ktoś ma i używa, ewentualnie może coś doradzić?


Mam coś takiego na oku...


IMG-4f051a13ff69c58fd3cfc3a519cdf314-V.jpg



Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :P
Zaloguj się, aby widzieć załączone pliki.
Skradziono mi całą moją twórczość- zdjęcia i wpisy. Tylko tutaj, na tym forum - forumsorento.pl moje zdjęcia są dostępne za moją zgodą. Nigdzie więcej.

Awatar użytkownika
klaw
Bywalec
Posty: 921
Rejestracja: środa 06 cze 2018, 23:18
Silnik: 2,5
Skrzynia: M/T
Rodzaj napędu: EST
Rocznik: 2002
Postawił piwo: 156 razy
Otrzymał  piwo: 231 razy
Status: Offline

Re: Agregat prądotwórczy

#2

Post autor: klaw » wtorek 10 wrz 2019, 14:44

Te 3kW to w piku czy ciągłej pracy?
Uzwojenie pradnicy musi być miedziane, a nie aluminiowe, pomalowane na kolor miedzi- poważnie!
Mam taki drut do wglądu jak potrzebujesz😉
Od tego zacznij, aby uchronić się od badziewia. No i żaden dwusuw, ten akurat nie wiem jaki jest . No i z rozrusznikiem fajny by był + dodatkowo szarpak.
W robocie mamy na drezynie zamontowany, półroczny jakiś wynalazek, pewnie chińczyk. Czajnik 2kW obsługuje bez problemu. Nie było okazji go więcej testować.
Jak coś to mogę zdjęcia porobić dla rozeznania.

ZygJe
Posty: 14
Rejestracja: niedziela 09 cze 2019, 22:49
Silnik: 3,5
Skrzynia: A/T
Rodzaj napędu: TOD
Rocznik: 2009
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy
Status: Offline

Re: Agregat prądotwórczy

#3

Post autor: ZygJe » wtorek 10 wrz 2019, 19:57

Jeśli do domu to tylko agregat inwerterowy ( z falownikiem). Elektronika nie cierpi agregatów J.w. Ja od 10 lat mam firmy KIpor, 3kVA pali od strzała zero problemów.
Dokładnie ten:
http://www.agregaty.toptech.pl/4_12/ig3000e.aspx

Awatar użytkownika
CK_rzeszów
Bywalec
Posty: 649
Rejestracja: środa 06 cze 2018, 22:48
Silnik: 3,5
Skrzynia: A/T
Rodzaj napędu: TOD
Rocznik: 2006
Postawił piwo: 138 razy
Otrzymał  piwo: 150 razy
Status: Offline

Re: Agregat prądotwórczy

#4

Post autor: CK_rzeszów » wtorek 10 wrz 2019, 20:11

Przypadkowo dziś natrafiłem w necie
Screenshot_20190910_200723_com.android.chrome-600x1267.jpg
Zaloguj się, aby widzieć załączone pliki.
Tylko na tym forum forumsorento.pl moje wpisy i zdjęcia są umieszczane za moją zgodą - nigdzie więcej. Jeśli ktoś posiada moje wpisy i zdjęcia z innych źródeł to posiada je nielegalnie.

Awatar użytkownika
JanCek
Bywalec
Posty: 781
Rejestracja: wtorek 05 cze 2018, 09:29
Lokalizacja: DE
Silnik: 2,5
Skrzynia: A/T
Rodzaj napędu: TOD
Rocznik: 2005
Postawił piwo: 24 razy
Otrzymał  piwo: 164 razy
Status: Offline

Re: Agregat prądotwórczy

#5

Post autor: JanCek » wtorek 10 wrz 2019, 20:18

OOO!!! to ten bierz, ten...ten będzie dobry :lol:
Kto idzie za stadem, podąża za dupkami. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gerwazy
Bywalec
Posty: 1116
Rejestracja: środa 06 cze 2018, 06:51
Silnik: 3,5
Skrzynia: A/T
Rodzaj napędu: EST
Rocznik: 2004
Postawił piwo: 131 razy
Otrzymał  piwo: 217 razy
Status: Offline

Re: Agregat prądotwórczy

#6

Post autor: Gerwazy » wtorek 17 wrz 2019, 22:42

klaw pisze:
wtorek 10 wrz 2019, 14:44
Te 3kW to w piku czy ciągłej pracy?
Uzwojenie pradnicy musi być miedziane, a nie aluminiowe, pomalowane na kolor miedzi- poważnie!
Mam taki drut do wglądu jak potrzebujesz😉
Od tego zacznij, aby uchronić się od badziewia. No i żaden dwusuw, ten akurat nie wiem jaki jest . No i z rozrusznikiem fajny by był + dodatkowo szarpak.
W robocie mamy na drezynie zamontowany, półroczny jakiś wynalazek, pewnie chińczyk. Czajnik 2kW obsługuje bez problemu. Nie było okazji go więcej testować.
Jak coś to mogę zdjęcia porobić dla rozeznania.

Z tą miedzią może być ciężko :lol: Nigdzie nie jest napisane co tam siedzi. Tylko jeden znalazłem za około 650, gdzie jest napisane, że uzwojenie miedziane.
Ten jest czterosuwowy.


Jak ten chińczyk ugotuje wodę, to już będzie dobrze ;) Najważniejsze by w piecu podał iskrę i by pompa w piecu pracowała. No i światło się przyda.
Reszta to mało istotna.


ZygJe, fajny agregat, ale nie wydam ponad 4 tysi za coś co może być użyte raz na ruski rok, mimo że może być warte swej ceny.
Zdaję sobie sporawę, że z tym chińczykiem może być jak z Sorento :lol:


Kilka danych technicznych z opisu:


Dane techniczne
Model: KD141
Silnik: 4-suwowy, chłodzony powietrzem
Agregat posiada voltomierz
Posiada AVR - regulator napięcia
Częstotliwość: (Hz) 50
Napięcie: 230V
Moc silnika: 5200W(7,0hp)
Moc nominalna prądnicy: 2,8KW/2800W
Moc maksymalna prądnicy: 3,0KW/3000W
Rozruch: ręczny
Pojemność zbiornika paliwa: 15l.
Zużycie paliwa: 0,7 l/h
Wymiary (dł x szer x wys): 610x430x450 mm
Poziom Hałasu: ok. 66dB
Waga: 41 kg
Skradziono mi całą moją twórczość- zdjęcia i wpisy. Tylko tutaj, na tym forum - forumsorento.pl moje zdjęcia są dostępne za moją zgodą. Nigdzie więcej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne gadki”